Co je dneska???

Ahoj!!! Vítám tě na svém blogu. Snad se ti tu bude líbit! Přeji příjemnou zábavu:-). Je mi líto, ale stránky nevedeme v cizím jazyce, než v češtině:-(
Hi! I welcome you to my blog. Perhaps you will like it here! Have fun :-). I'm sorry, but the site does not mean in a foreign language other than Czech :-(
Hallo! Ich begrüße Sie auf meinem Blog. Vielleicht wirst du es hier gefällt! Viel Spaß :-). Es tut mir leid, aber die Website nicht in eine andere Fremdsprache als tschechische :-( bedeuten

pátek 5. listopadu 2010

Péče o koně

Chtěla bych vám co nejvíce přiblížit svět koní. Tak jsem se rozhodla, že vám tady napíšu, jak se okoníky starat.

 Určitě budete potřebovat základní čistící pomůcky, a to je :
  • gumové hřbílko (hřeblo)
  • plastikové hřbílko (hřeblo)
  • kartáč ze syntetických vláken-tvrdý
  • žíněný kartáč-měkký
  • utěrka (mokrá nebo suchá)
  • rýžový kartáč (rejžák)
  • kopytní háček s kartáčkem
  • houby-jednu na okolí nozder, huby a očí, druhou na podocasní krajinu.
  • stájová utěrka (pro lesk a konečnou úpravu srsti)
  • olej na kopyta (mazání-tuk na kopyta), štěteček na kopyta
někdy někdo používá i kovové hřeblo, ale jen na vyčištění měkkého kartáče.Pomůcky k čištění byste měli mít v plastikovém boxu, bedně nebo v nějakém kapsáři. Tak to je seznam, teď se vám budu snažit přiblížit postup.
  1.  jako první si vezmeme gumové hřeblo, a koníka s ním pořádně vyčistíme. Před boxem koníka (napodlaze)hřeblo odlepávejme na konci čištění hřeblem bysme tam měli mít deset obtisků od hřebla-prachu (na každé straně pět přejetí hřeblem).
  2.   vezmeme do levé ruky (u druhé strany do pravé) tvrdý kartáč a kovové (nebo i gumové) hřeblo. Směrem proti srsti a následně po srsti celého koníka vyčistíme. Po každém přejetí proti a po srsti kartáčem alespoň 2x kartáč vyčistíme o hřeblo.(pohybem dolů)
  3. uchopíme měkký kartáč a koni opatrně přejedeme hlavvu a další citlivá místa, jako třeba břicho. Při vyčištění kartáče postupujeme stejně jako u kartáče tvrdého (vyčistíme alespoň 2x o kovové nebo o gumové hřbílko pohybem dolů)
  4. vezmeme houbu, mírně ji navlhčíme a pustíme se do čištění huby, nozder apod.Uchopíme hlavu koně jako kdybysme nasazovali uzdečku a mírným ohybem (jemně!!!) ji otočíme k sobě (hlavu samozřejmě), tak abysme na ni dobře viděli. Jemně kroužíme kolem nozder a můžeme ( ale jen když je tam hodně hlenů  špíny) zajet i trošku dovnitř. U očí postopujeme stejně ale víc opatrněji. U huby můžeme klidně přitlačit, můžeme také vyčistit místa kde má kůň udidlo (koutky). Na podocasní krajinu si vezmeme tu druhou houbu ( nejlépe jinak zbarvenou), navlhčíme a opatrně nadzvedneme ocas. No a pak už jen kroužíme jemně kolem konečníku a zajedeme i smrem dolů, k nohám koníka.
  5. z čistícího boxu vyndáme kopytní háček a nadzvedneme první kopyto tak, že koně nejprve pohladíme po krku a pak jedeme dolů po noze až ke kopytu. Můžeme říci také "nohu!", kopyto zvedneme a začneme škrabat kopytním háčkem směrem dolů.Tak postupujeme u každého kopyta, i u zadních. Po jízdě koni kopýtka namažeme mastí nebo tukem na kopyta. Z čisticího boxu si vyndáme mast na kopyta a štěteček. Postupujeme stejně jako při čištění, nejprve nemežeme chodidlo a pak vnější kopyto, takto pokračujeme u všech nohou.
  6. nakonec koníka přetřeme utěrkou, aby se krásně lesknul, a to je cil naš práce, aby se koník cítil dobře a vypadal pěkně:-).
  7. k vyčsání hřívy a ohonu se používá plastikové hřílko. ohon (hřívu) kon vyčešeme pohybem dolů.
když velmi pospícháme, koně můžeme přeblísknout jen rejžákem, který jinak slouží k odstranění té největší špíny. V boxu na čištění také můžeme mít stěrku na pot, která se používá po náročném tréninku kdy je koník spocen, nebo když je mokrý od vody (plavily jsme ho, pršelo apod)

zdroj: kniha Já kůň, velká kniha péče o koně
gumové hřbílko

měkký kartáč


"kopyťák" kopytní háček
čištění kopyt

čištění kopyt




čištění  zdroj:kon-ee.blog.cz

mast na kopyta








Žádné komentáře:

Okomentovat