Co je dneska???

Ahoj!!! Vítám tě na svém blogu. Snad se ti tu bude líbit! Přeji příjemnou zábavu:-). Je mi líto, ale stránky nevedeme v cizím jazyce, než v češtině:-(
Hi! I welcome you to my blog. Perhaps you will like it here! Have fun :-). I'm sorry, but the site does not mean in a foreign language other than Czech :-(
Hallo! Ich begrüße Sie auf meinem Blog. Vielleicht wirst du es hier gefällt! Viel Spaß :-). Es tut mir leid, aber die Website nicht in eine andere Fremdsprache als tschechische :-( bedeuten

sobota 6. listopadu 2010

Příprava koně na výstavu

Ahoj, přiblížím vám trochu přípravu koně na výstavu.
Kůň často rozpozná zvláštní atmosféru dne před výstavou nebo závodem. Vždyť i my přicházíme do stáje mírně rozrušeni, a tento stav dokáže koník vycítit. Není ale dobré začínat s úpravou o den dříve, koník se může přes noc umazat, rozcuchat a vytrhat žíně. Pak tedy byla naše práce jakoby "na zkoušku" a můžeme začít znova:-). Hodně štěstí při úpravě vašeho koníčka!!!

A JAK TEDY NA TO ???


Mytí 
pomůcky na mytí:
  • vědro
  • stěrka na pot
  • šampon
  • houba
Mytí hřívy
  1. Houbou důkladně navlhčíme hřívu. Používáme teplou, ne však horkou vodu. Dáváme pozor, aby se voda nedostala koníkovi do očí. Nezapomínáme přitom ani na kštici, žíně spadající koni mezi uši. Tu sčešeme  za uši a umyjeme spolu s hřívou.  Vždy se přesvědčíme, že  voda pronikla až na kůži.
  2. K mytí používáme šamon určený extra pro koně. V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ PRACÍ PROSTŘEDKY!!! Šampon musí vždy proniknout až ke kořínkům žíní, aby se z kůže odplavily lupy. Šampon necháme působit cca 5-10 minut.
  3. Teprve potom hřívu pečlivě omyjeme vodou. Vlhké žíně nejdříve vymačkáme rukou a potom stěrkou odstraníme zbylou vodu. Pokud bychom tak neučinily, koník by se mohl nachladit.
Mytí ocasu


Spodní část ocasu můžeme ponořit do vědra a důkladně ho v něm propláchnout. K navlhčeí zbytku ocsu použijeme houbu. Nezapomeneme důkladně navlhčit i vnitřní stranu ocasu. Přesvědčíme se opět, zda voda pronikla až ke kořínkům žíní. Na spláchnutí použijeme několik věder vody, protože šampon musíme důkladně smýt.

Česání
pomůcky k česání:
  • řídký hřeben (můžeme koupit plastový a jednoduše ulomit nějaké zuby, tak si ho můžeme jaksi "vyrobit" do svých rozměrů)
  • nůžky 
  • gumičky
česání hřívy
Čistou hřívu upravujme česáním "tupírováním". Vezmeme zespodu chomáč žíní, obtočíe je kole hřebínku a mírný pohybem je z hřebínku uvolníme.

česání ocasu
Může být pro zvíře bolestivé. Postupujeme po částech, přičemž žíně držíme rukou nad česaným místem. Postup je obdobný jako při úpravě hřívy. S česáním ocasu před výstavou můžeme začít o den dříve, pokud ho ochráníme bandáží.

Splétání copánků
ocas
  1.   Navlhčete žíně u kořene ocasu aby se vám s nimi lépe manipulovalo a vezměte tři malé svazky žíní, co nejvíce odshora. Jeden z jedné strany a dva z druhé strany.
  2.  Začněte splétat tak, že uchopíte po sobě jdoucí malé svazečky žíní na obou stranách ocasu. Svazek z každé strany mějte stejný a splétání dostatečně utahujte. Propracujte se až do dvou třetin dolů od kořene ocasu a při práci přibírejte více žíní. Splétání dokončete tím, že zapletete všechny žíně... 
  3. Konec copu zajistěte pomocí provázku nebo gumičky. Copánky vždy na konci dne rozpleťte. Pro koně to může být nepohodlné a mohl by se na ocase škrábat a mnoho žíní si tak vytrhá.
hříva
Hlavním důvodem pro splétání hřívy je zlepšit vzhled a navyknout hřívu sklánět se na jednu stranu koňského krku. Počet copánků není stanoven, ale měli byste mít lichý počet podél linie krku a jeden copánek na čupřině. Hříva by se měla pravidelně protrhávat na rozumnou délku. Před splétáním hřívy ji navlhčete, ale nemyjte ji, protože je pak při manipulaci kluzká.
  1.  .Rozdělte hřívu do požadovaného počtu stejně velikých částí. Začněte za ošními boltci a každou část rozdělte do tří pramíků.
  2. Spleťte jednu část hřvy. Splétání by mělo být dokonalé a dostatečně utažené. ale zase nikoliv tak moc, aby se žíně nevytrhávaly i s kořínky.
  3. Zajistěte pevně konec copánku pomocí gumičky. (Pokud používáte jehlu a nit, zapleťte do copánku i balvněnou nit a obtočte ji kolem konce copánku.)
  4. Když jste všechny části spletly, všechny copánky stočte směrem nahoru. Přeložte copánek na půl pod sebe a pak to proveďte znovu.
  5. Pro upevnění a zajištění copánku omotejte kolem každého několikrát gumičku, pro ozdobu můžete přidat i bavlnky ladící s bandážemi, podsedlovou dečkou, vaší halenou apod.
zdroj: kniha Já kůň, velká kniha péče o koně.
    mytí koně
    detail copu na ocase

    zaplétání hřívy-mřížka

    zaplétání hřívy-bobečky

    zaplétání ocasu




    zdroj: Byhorses.blog.cz








      1 komentář:

      1. A ZDROJ U MÉHO OBRÁZKU NEUVEDEŠ ?!
        KRADEŽ FOTOGRAFIE BEZE ZDROJE A TO JE TRESTNÝ ČIN !!!

        OdpovědětVymazat